Tool voor ontdekkingsreizigers

Foursquare Playground

Wie wil weten waar de Amerikaanse president Barack Obama uithangt, kan dat vanaf vandaag zien op Foursquare. Het op locatie gebaseerde sociale netwerk heeft zijn beroemdste lid ooit verworven. Met de presidentsverkiezingen in aantocht zou dat er wel eens toe kunnen leiden dat Foursquare haar ledenaantal flink zal zien groeien. In de VS weliswaar. Heeft het in Nederland zin om de app op de telefoon te installeren?

Wie in Nederland een Foursquareprofiel aanmaakt, ontdekt waarschijnlijk dat er maar weinig Facebook- en Twittervrienden actief zijn op het netwerk. Aan de andere kant zijn wel een groot aantal locaties, van cafés tot bedrijven, vertegenwoordigd. Het aantal checkins (waarmee je laat zien dat je ergens bent geweest), varieert van minder dan tien tot duizenden. Conclusie: voor wie in de gaten wil houden waar zijn vrienden uithangen is Foursquare (nog) onbruikbaar. Wie wil weten wat er om hem heen te zien en te doen is, heeft aan de dienst een handige tool. Foursquare speelt daar de laatste tijd op in door tips en recensies over locaties steeds beter te ontsluiten.

Voor wie zichzelf nog niet met de telefoon in de hand een vreemd café ziet binnenwandelen, is de Foursquare Playground een uitkomst. Deze (nog experimentele) website maakt van de echte (Foursquare) wereld een virtuele omgeving, waar je op je gemak foto’s kunt bekijken, tips kunt lezen en bezoekers kunt bestuderen.

Het kan goed zijn dat Foursquare in Nederland nooit een grote vlucht zal nemen, ondanks de recente samenwerking met Facebook en Twitter. Bijvoorbeeld uit vrees voor onze privacy. Waarom de wereld vertellen waar je vrijdagavond een biertje drinkt? Maar zelfs zonder een grote groep actieve gebruikers in Nederland toont de dienst zich een indrukwekkend hulpmiddel voor wie niet altijd hetzelfde restaurant wil binnenstappen. Een tool voor moderne ‘ontdekkingsreizigers’ dus. Downloaden dus die app. En dan oordelen.

Guido,

tekst en concept

Ontwikkelingen | , , , , , , , ,