Zonder vingers is het lastig Whatsappen

Vuurwerkbom

Bron: AMagill - Flickr

Dit jaar zijn er geen spotjes op tv die waarschuwen voor de gevaren van vuurwerk. In plaats daarvan ontvangen makers van vuurwerkbommen die hun kluswerk (en het resultaat) op YouTube plaatsen, een filmpje waarin een agent ze persoonlijk aanspreekt.

Ga daarheen waar de doelgroep is, pak het probleem aan bij de bron: de inspiratoren. Slim. Maar met de boodschap die de agent aan de vuurwerkbommakers verkondigt, slaan de campagnemakers de plank volledig mis.Het probleem is dat de agent praat als een agent. Vermoedelijk om zwaarwichtiger over te komen. Zo worden jongeren lekker onnatuurlijk aangesproken met ‘u’ en gebruikt ‘de snor’  woorden als ‘delicten’ en ‘het OM’. Dat hij vertelt dat het maken van een vuurwerkbom voortaan wordt ‘gekwalificeerd als misdrijf’ ‘ en dat de naam van maker wordt ‘opgenomen in het justitieel documentatieregister’, maakt het alleen maar erger.

Het bewijs daarvoor leverde Giel Beelen vanochtend in zijn ochtendprogramma. Hij liet een gast een vuurwerkbom tot ontploffing brengen, maakte er een filmpje van en zette het online. Giel zei het niet letterlijk, maar zijn boodschap was duidelijk: dit valt niet serieus te nemen. Hoe serieus de woorden ook zijn bedoeld. Hij zet justitie mooi voor het blok. Krijgt hij nu een strafblad (want dat is het het justitieel documentatieregister tenslotte) of komt hij er mee weg?

En natuurlijk was het wachten op de parodieën. Wat de boodschap van de agent dan had moeten zijn? Zonder vingers is het lastig Whatsappen. Ohja, en je krijgt er nog een strafblad voor ook.

Guido,

tekst en concept

Ontwikkelingen | , , , , , , ,