Grote organisaties worden klein(er)

bakfiets

Stel je studeert in Utrecht en woont in IJsselstein. Voor je vertrekt naar huis check je via je mobiele telefoon of er nog pakketjes zijn die bezorgd moeten worden in de buurt waar je woont. Achter de pakketjes zie je ook een bedrag staan dat je er voor krijgt als je de pakketjes aflevert. Je pikt de pakketjes op bij het magazijn van de pakketdienst en bezorgt ze bij de mensen in je buurt. Klinkt op het eerste gezicht als de wereld op z’n kop, want dat is toch het werk van de pakketdienst! DHL denkt daar anders over en houdt op dit moment een proef in Stockholm waarin het voorgaande wordt uitgetest.

Deze proef van DHL raakt een aantal ontwikkelingen die op lange termijn spelen. Directe aanleiding voor DHL zal de bereikbaarheid van de stad zijn en misschien wel milieuheffingen die de stad heft. Maar ook de ontwikkeling dat we allemaal tot bepaalde digitale groepen willen horen en dat iedereen een soort van ZZP-er kan zijn, spelen hier een rol. En wat dacht je van de bij-effecten meer lichaamsbeweging als je de pakketjes met de fiets bezorgt en ook het contact met mensen uit de wijk en daardoor meer cohesie in de wijk?.

Voor mij daarom een mooi voorbeeld waarin noodzaak (bereikbaarheid stad en milieu), digitale techniek (smartphones en digitale groepen) en sociale ontwikkelingen (iedereen zelfstandige, de wereld weer kleiner maken) samengaan. Dit voorbeeld past helemaal in de lijn van grote organisaties die voelen dat er een grotere ontwikkeling is waarin zij niet meer het alleenrecht hebben op het leveren van bepaalde producten of diensten. Het draait meer en meer om een samenspel van min of meer zelfstandigen die opereren binnen bepaalde digitale groepen. Ze zullen zich dus meer moeten richten op het faciliteren daarvan.

Het voordeel wellicht voor uw cliënten in bijvoorbeeld een aanleunwoning of het verzorginghuis? Een DHL-bezorger heeft geen tijd voor een praatje, bij iemand die persoonlijk een pakketje langsbrengt is die kans al weer veel groter.

Kortom: die bakfiets past ons allemaal!

Guido,

tekst en concept

Ontwikkelingen | , ,