Wennen aan scrummen – deel 1

Niet scrum.

Torens zonder dak? Bij scrum kan dit niet gebeuren.

Nog nooit gehoord van Agile of scrum? Geen idee waarom deze manier van werken helpt om projecten beter uit te voeren? Ontdek het! Deel 1 van een driedelige serie over wennen aan scrummen.

De landheer die een kasteel wil laten bouwen

Een rijke landheer vraagt twee aannemers om een kasteel te bouwen. Hoe willen ze dat aanpakken? De eerste aannemer komt met een grote bouwtekening. Eerst maakt hij de gracht, dan de muren, dan de torens. Tenslotte komen de timmermannen om de torens van daken te voorzien. De aanpak baart de landheer zorgen. De tekening doen hem duizelen. Hoe kan de aannemer voor zo’n groot project een reële kosteninschatting maken? Waar moet de landheer wonen in de tijd dat het kasteel in aanbouw is? Wat als de kosten hoger uitvallen? Misschien heeft hij dan wel vier torens, maar geen geld meer voor een dak!

De landheer hoopt dat de tweede aannemer met een beter voorstel komt. Die zegt: “Geef mij een maand, dan bouw ik een toren, met een dak.  Alle verschillende vakmensen werken er samen aan. Er worden dus geen stenen gemetseld waar timmermannen een raamkozijn moeten maken. Geef mij nog een maand, dan bouw ik een tweede toren. Wat wenst u daarna? Een derde toren? Een binnenplaats? Misschien zegt u: ‘Als landheer wil ik indringers buiten houden zodat ik mijn eigendommen kan beschermen.’ Dan bouw ik een gracht en een ophaalbrug.” De landheer realiseert zich dat de ophaalbrug bij de eerste aannemer niet ter sprake was gekomen. Maar die is natuurlijk wel nodig. Dat had vast extra kosten opgeleverd achteraf! Het voorstel van de tweede aannemer klinkt goed. Al na een maand kan hij zijn kasteel betrekken, de eerste toren staat dan inmiddels al, met dak.

De landheer is eruit. Hij kiest voor de tweede aannemer. Samen spreken ze af wat de aannemer wil besteden. Wat de landheer een fijn idee vindt, is hij zijn wensen altijd kan bijstellen en er hoe dan ook een bewoonbaar kasteel is. Na een maand al! De aannemer vindt het fijn dat hij niet eerst een enorm kasteel moet ontwerpen. Dat kost veel tijd en hij weet: landheren willen het uiteindelijk toch net anders. Door zich steeds op één onderdeel te richten en de landheer er nauw bij te betrekken, kan hij zijn klant snel en aangenaam verrassen!

Conclusie: Scrum werken maakt de ontwikkeling van een product flexibel. In plaats van de klant te laten wachten op een omvangrijk eindproduct, worden er met grote regelmaat gedeeltes van het eindproduct opgeleverd. Zo heeft de klant een beter idee van wat er wordt gemaakt en kan hij om de zoveel weken bijsturen, als dat nodig is. Zo komt op een efficiënte manier een product tot stand dat optimaal aansluit bij de wensen van de klant.

Snel naar deel 2!

Guido,

tekst en concept

Strategie | , , ,